כל בניין משותף זקוק למישהו שיבצע עבורו את התפקיד החשוב כל כך - ניהול ועד בית. פעם בשנה מתקיימת אסיפת דיירים ונבחר ועד בית. בדרך כלל הועד מונה 3 חברים. יושב ראש, עוזר וגזבר, ייתכן כי 3 התפקידים יאויישו על ידי אותו נציג.
תפקיד ועד הבית הוא ניהול שוטף של הבניין מבחינת אחזקת בניינים ומבחינת גביה וטיפול בתשלומים. תפקידים כגון ניקיון ידרי מדרגות, קשר עם גורמים חיצוניים כגון חברת אחזקת מעליות, מערכות המים החמים - משאבות, ניקיון מאגר המים, תשלומים למיניהם כגון חברת חשמל וכן טיפול בנושאים חריגים כגון איטום גג הבניין.
הסיבה שקמו בשנים האחרונות חברות ניהול ועד הבית
כל מה שצוין הופך למעשה את ניהול הבית המשותף / אחזקת הבניין ממש למקצוע והרבה יותר תובעני וגוזל זמן משנים עברו. אנו, ב"מוקד לדייר" פוגשים יותר ויותר ועדי בתים ודיירים שמאסו בתפקיד ועד הבית ומוכנים לשלם לעיתים כל סכום על מנת שחברת ניהול ועד בית חיצונית תיקח על עצמה את ניהול ואחזקת הבניין ותתעסק בגביה, בדייר הסרבן, בגינה, בניקיון חדר המדרגות ועוד.
אחד היתרונות של חברת ניהול בית משותף עבור הדיירים הוא שכל העובדים הם באחריות חברת הניהול הן מבחינת חוקי הההעסקה והן מבחינת טיפול במחליפים לעובדי הבניין כגון הגנן / מנקה המדרגות כאשר אלה נעדרים בשל חופשה / מחלה.
הנושאים החשובים בתחום של ניהול ועד בית
אסיפות דיירים – כאמור, פעם בשנה שבה הגזבר אמור להציג את דוח ההכנסות וההוצאות של הבניין וכן בחירת ועד בית חדש.
ביטוח ועדי בתים – בעיקר ביטוח צד שלישי שיפתור את הדיירים מתביעה כלשהי שעלולה להתפתח ממבקר או דייר הבניין שנפגע בבניין. כמו כן כדאי מאד לשים לב לביטוח מעבידים הפותר את הועד מאחריות במידה ואחד העובדים נפגע בבנין. ביטוח מבנה שיכסה נזקי פיצוץ צנרת המים ועוד.
גובה התשלום לועד הבית – כדאי תמיד לקחת כ 10-15 אחוז מההוצאות הצפויות להוצאות בלתי צפויות. זה יחסוך אחר כך גבייה מיוחדת מהדיירים.
ניקיון – לוודא כי המנקה או חברת הניקיון עומדת בדרישות ובהסכמים.
חשמל – להסביר לדיירים שאת נורות החשמל שבקומתם יש להחליף לבד ולא לבקש מהועד שיחליפם. כל מי שיודע להחליף נורה שרופה בבית ידע להחליף גם בכניסה לדירתו. הועד אינו משרת של אף אחד. הועד יקנה מספר נורות ויספקם לדייר בהתאם.
אי עמידה בתשלום לוועד – במידה ואחד הדיירים החליט שלא לשלם יש לשלוח לו מכתב רשום בנושא ובמידה ועדיין לא שילם להגיש מיד תביעה משפטית בבית המשפט לעבודה או לתביעות קטנות.
גז – כדאי לבצע בדיקה בין חברות הגז לגבי המחיר ואם מצאתם הבדלים גדולים אפשר להחליף את החברה היקרה. זה תהליך מהיר וקל.
מערכת סולרית מרכזית – פעם בשנה לבצע ניקיון הצנרת. ישנן חברות המתמחות בכך וכדאי מאד להקפיד בנושא מאחר ושטיפת הצנרת מאריכה את חיי המערכת הסולרית לשנים רבות.
משאבות לחץ מים של הבניין – בבניין שבו אין מערכת אוטומטית המחליפה בין המשאבות יש להחליף פעם במספר חודשים בין המשאבות אחרת משאבה שלא תפעל במשך שנה עלולה להיתקע והחלפתה זה כבר סיפור לא זול.
מקלט – לשמור על הניקיון, המקלט הוא לא מחסן ויש להקפיד שלא יהפוך למחסן פרטי של אף אחד. לוודא שהתאורה תקינה.
ניקיון מאגרי מים – פעם בשנה לפחות לדאוג לניקיון המאגר.
חניות – בדרך כלל לכל דירה יש את החניה הפרטית שלה. חניות משותפות הן בחזקת כל הקודם חונה. להקפיד היטב שאף אחד לא יהפוך חניה משותפת לחנייה הפרטית שלו. נתקלנו לא אחת שדיירים משתלטים על החניות המשותפות וטוענים כי הם חונים שם באופן קבוע והחנייה שלהם. אין דבר כזה.