במקרים נדירים בלבד: על החלפת דודי שמש
דוד השמש הוא כפי הנראה אחת ההמצאות אשר הומצאו עבור האקלים והאופי הישראליים. אף שהרעיון הבסיסי של דוד השמש – חימום מים באמצעות אנרגיה סולארית – נולד במאה ה-18 בשווייץ, הרי שבישראל הגיע התחום לשיא של התמקצעות ויעילות (את דוד השמש כפי שאנו מכירים אותו במתכונתו הנוכחית פיתח המדען הישראלי ד"ר צבי תבור).
דוד השמש לא רק עושה את חיינו קלים ומחמם את המים שלנו ללא כל צריכת חשמל במשך רוב ימות השנה, אלא גם מהווה זה שנים רבות חלק מהנוף הישראלי העירוני והכפרי. זה לעתים לא מאוד אסתטי ממבט מגבוה – אבל תמיד אותנטי.
אמין אך לא חסין מתקלות
יחד עם העובדה שדודי שמש הם חלק מנוף מולדתנו, גם דודי שמש מודרניים ואמינים מתקלקלים מדי פעם בפעם. יצרני דודי שמש מעניקים לפחות שלוש אחריות, על פי חוק, אלא שלרוב תקלות מתרחשות בדיוק עם תום תקופת האחריות. גם אם אתם מסתייגים מעניינים טכניים, הדבר החשוב ביותר הוא לא להילחץ.
מרבית התקלות לא דורשות החלפת דוד שמש, אלא תיקון של חלק ספציפי, שעלותו תהיה מאות שקלים בודדים. חשוב לזכור שדוד שמש הוא מכשיר שמועד לתקלות, משום שהוא עובד קשה בכל ימות השנה, בשל העובדה שהוא שוכן מחוץ לבית ובשל העובדה שהמים בישראל רוויים באבנית.
הבעיה הנפוצה ביותר
ואכן, תקלות רבות בדוד השמש נוגעות למערכת חימום המים. לרוב מצטברת אבנית רבה סביב גוף החימום או התרמוסטט, האחראי לוויסות החום בדוד השמש. הסימן הבולט ביותר לכך הוא שלמכשיר לוקח זמן רב להתחמם, במיוחד כאשר משתמשים בו בתור דוד חשמל.
תקלה בגוף החימום בהחלט לא דורשת החלפת דוד שמש: כל מה שנחוץ הוא גוף חימום חדש, עלותו של גוף כזה יחד עם תרמוסטט חדש היא כ-500 שקלים בממוצע, כאשר מחירו של התרמוסטט לבדו הוא כ-300 שקלים. אם החלטתם לקחת טכנאי, כדאי לסגור על מחיר מראש על מחיר הגיוני.
מומלץ לבטח
החלפת דוד שמש נדרשת רק אם נגרם נזק בלתי הפיך למכשיר, אם עלות התיקון מתקרבת לעלות של מכשיר חדש (מצב שכמעט לא קורה) או אם ישנן תקלות חוזרות ונשנות, שעלות התיקון המצטברת שלהן יקרה יותר מאשר רכישת דוד שמש חדש.
בכל מקרה, במסגרת ביטוח דירה מומלץ לבטח גם את הציוד של הגג, כך שבמקרה של נזק כתוצאה ממפגעי מזג האוויר החלפת דוד שמש תכוסה בעזרת הפוליסה.