לישון בלילה בשקט: על חשיבותו של ביטוח בתים משותפים
ביטוח ועד בית, או בשמו המלא: ביטוח לבתים משותפים, משלים את המענה שביטוח דירה וביטוח משכנתא מספקים לדייר או בעל הבית. ביטוח ועד בית הוא בגדר חובה בבניינים שיש בהם גם שימוש מסחרי, אולם הוא נחוץ למדי עבור כל מי שמתגורר בבניין משותף ורוצה לישון בשקט בלילה.
ביטוח מבנים משותפים כולל שלושה מרכיבים עיקריים: כיסוי מפני נזקים לרכוש המשותף ולרכוש בדירות עצמן, הגנה מפני נזק לדיירי הבניין וכיסוי מפני נזקים שנגרמו לאנשים שעבדו בבניין, למשל גננים או אנשי תחזוקה. היתרון בביטוח כזה הוא שהוא נותן פתרון מקיף וכולל, הן לדיירי הבניין והן לוועד הבית, בכל הנוגע לנזקים ברכוש המשותף.
מה כולל הביטוח
ביטוח ועד בית נועד קודם כל להגן על הרכוש המשותף בבניין. הפוליסה במתכונתה הבסיסית כוללת את החלקים המשותפים של הבניין בלבד. בתחום זה נכללות מעליות, חדרי מדרגות, חדרי שירותים שונים (חדר כביסה, חדר כושר וכו') וכן ממ"דים וחניות שבשטח הבניין.
ביטוח בתים משותפים מכסה את הרכוש מפני אסונות טבע ומפני נזקים שונים שנגרמו כתוצאה מאש, צנרת, פריצה ונזקים בזדון. בגרסה המורחבת והמומלצת של הביטוח ניתן לכלול את כל דיירי הבניין, אך זאת בתנאי שלפחות 60% מהדיירים ישתתפו בביטוח.
ביטוח דירה כולל גם ביטוח למעליות, ביטוח תביעות משפטיות וביטוח לכספי ועד הבית. חלק חשוב במיוחד בביטוח בתי משותפים הוא ביטוח צד ג', שמבטח מפני נזקים שנגרמו לדיירים ולעובדים בבניין המשותף (דיירי הבניין נחשבים כצד ג' כלפי ועד הבית בביטוח זה).
מי אחראי לביטוח
מי שאמור ליזום את ביטוח הבתים המשותפים הוא ועד הבית. לביטוח ועד בית שני יתרונות בולטים נוספים: תעריפי הביטוח זולים יותר בהשוואה לתעריפי ביטוח מבנה המתבצעים באופן פרטני, והפוליסה מכסה נזקים שעלולים להיגרם למבנה במספר מצבים קיצוניים, שאולי לא נכללו בביטוחים הפרטיים מטעמי חסכון.
עם זאת, ביטוח בתים משותפים מהווה השלמה לביטוח הדירה. עם זאת, אף שהוא יכול למנוע מצב שבו הדיירים לא יתבעו זה את זה בשל נזקים שנגרמו לדירה ספציפית, הרי שמומלץ שלא לוותר על ביטוח דירה סטנדרטי. ביחד, שני ביטוחים אלה מבטיחים הגנה כוללת לדייר ולוועד הבית.